Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Soki
dobry składnik
Ekstrakt pomarańczowy z koncentratu może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka, gdy spożywany jest w nadmiarze. Składniki chemiczne zawarte w ekstrakcie mogą wywołać działania niepożądane, takie jak bóle żołądka, nudności, wymioty, biegunka oraz reakcje alergiczne u osób uczulonych na owoce cytrusowe. Ponadto, pomarańcze często są poddawane procesom dezynfekcji i oczyszczania, co może prowadzić do obecności pozostałości chemicznych w koncentracie. Dlatego zaleca się umiarkowane spożycie ekstraktu pomarańczowego z koncentratu oraz upewnienie się, że produkt pochodzi od zaufanego producenta i spełnia odpowiednie normy jakościowe.
Ekstrakt pomarańczowy z koncentratu jest bogaty w witaminę C, potas oraz beta-karoten, co może wspierać układ odpornościowy, ciśnienie krwi oraz zdrowie oczu u ludzi.
Składnik żywnościowy w postaci ekstraktu pomarańczowego z koncentratu pełni funkcję źródła witamin i składników mineralnych, w szczególności witaminy C, folianów, potasu i błonnika. Witamina C pełni ważną rolę w procesie syntezy kolagenu oraz wpływa korzystnie na układ odpornościowy organizmu. Foliany są istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego. Potas natomiast reguluje równowagę elektrolitową organizmu. Błonnik zaś wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na pracę jelit, dzięki czemu może pomóc w zapobieganiu chorobom jelitowym.