Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy i zioła
dobry składnik
Ekstrakt bazylii jest zazwyczaj uważany za bezpieczny dla spożycia, ale istnieją pewne potencjalne zagrożenia dla zdrowia, które warto wziąć pod uwagę. Po pierwsze, ekstrakt bazylii może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób. Osoby uczulone na rośliny z rodziny jasnotowatych, w tym miętę, lawendę i oregano, mogą być bardziej narażone na reakcje alergiczne na bazylie. Po drugie, nadmierna konsumpcja ekstraktu bazylii może prowadzić do niedociśnienia tętniczego. Ekstrakt bazylii ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, więc osoby z niskim ciśnieniem tętniczym powinny być ostrożne w jego stosowaniu. Po trzecie, w przypadku kobiet w ciąży i matek karmiących piersią, należy zachować ostrożność w stosowaniu ekstraktu bazylii. Istnieje niewiele badań na temat skutków spożycia ekstraktu bazylii przez te grupy osób, więc na razie nie ma pewności, czy jest to bezpieczne. Podsumowując, ekstrakt bazylii jest zazwyczaj uważany za bezpieczny dla spożycia, ale należy zachować ostrożność w przypadku osób uczulonych na rośliny z rodziny jasnotowatych, osób z niskim ciśnieniem tętniczym oraz kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.
Koncentrat pochodzący z bazylii, używany jako dodatek do potraw dla intensyfikacji smaku.
Aromat, intensyfikator smaku