ekspandowana kasza jaglana

KATEGORIA | Produkty zbożowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Po spożyciu ekspandowanej kaszy jaglanej nie ma znanych poważnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Jednakże, osoby z chorobami jelit, takimi jak choroba Crohna czy zespół jelita drażliwego, mogą odczuwać dyskomfort po spożyciu kaszy jaglanej. Osoby z nietolerancją glutenu powinny upewnić się, że kasza jaglana, którą spożywają, jest w pełni pozbawiona glutenu, ponieważ jagły mogą być zanieczyszczone ziarnami pszenicy, jęczmienia lub żyta podczas procesu zbioru lub przechowywania.

Informacje o składniku

Ekspandowana kasza jaglana to produkt spożywczy otrzymywany poprzez poddanie kaszy jaglanej procesowi ekspandowania, co zwiększa jej objętość i chrupkość.

Funkcja

Składnik ekspandowana kasza jaglana jest często dodawany do produktów spożywczych jako źródło węglowodanów oraz błonnika. Po ekspandowaniu, kasza jaglana zmniejsza swoją gęstość i zwiększa objętość, co umożliwia jej wykorzystanie w produktach w formie chrupiącej, takich jak płatki śniadaniowe czy przekąski. Ponadto, ekspandowana kasza jaglana może poprawić konsystencję produktów, takich jak mięsa mielone, dodając objętości i zwiększając wilgotność, co z kolei wpływa na ostateczną jakość produktu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik