Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
niewskazany
E635, znany również jako 5'-rybonukleotydy disodowe, jest składnikiem dodawanym do żywności w celu poprawienia smaku. Według badań naukowych, E635 jest bezpiecznym składnikiem spożywczym i nie ma znanych zagrożeń dla zdrowia ludzkiego. Jednakże, osoby, które są uczulone na glutaminian sodu, który jest powiązany z E635, mogą doświadczyć objawów takich jak ból głowy, nudności, problemy trawienne i reakcje alergiczne. W takim przypadku, spożycie żywności zawierającej E635 powinno być unikane. Warto podkreślić, że E635 jest stosowany w żywności w bardzo małych ilościach, zgodnie z wytycznymi bezpieczeństwa żywnościowego. Dlatego też, jeśli nie masz nietolerancji na glutaminian sodu, nie powinieneś doświadczać żadnych szkodliwych skutków po spożyciu E635.
E635 to dodatek do żywności o smaku umami, składający się z kwasu rybonukleinowego i disodowego 5'-rybonukleotydu.
Składnik E635, inaczej znanym jako 5'-rybonukleotydy disodowe, pełni funkcję wzmacniacza smaku w przemyśle spożywczym. Jest on używany głównie w produktach w proszku, zupach, sosach, przyprawach, a także w fast-foodach. Jego rolą jest uwydatnienie smaku, zapachu i konsystencji, co pozwala na zmniejszenie ilości soli i innych wzmacniaczy smaku w produkcie.