Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Potencjalne działanie niepożądane składnika E621 na ludzi to wywołanie bólu głowy, nudności i zawrotów głowy.
E621, czyli glutaminian monosodowy, jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, który nadaje potrawom intensywny smak umami i może być szkodliwy dla zdrowia w dużych ilościach.
Składnik E621 to glutaminian monosodowy, który jest używany jako wzmacniacz smaku w przetworzonej żywności. Jego funkcją w żywieniu jest poprawianie smaku potraw, szczególnie w produktach o niskiej jakości, ale może również wpływać na pobudzenie pewnych receptorów smakowych w mózgu. Jednak wprowadzanie glutaminianu monosodowego do diety należy ograniczyć, ponieważ może powodować niekorzystne skutki zdrowotne u niektórych osób, takie jak bóle głowy, zawroty głowy, nudności i inne problemy związane z układem pokarmowym.