Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
E555, czyli kwas ortofosforowy, może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia w dużych ilościach. W takim przypadku może prowadzić do podrażnienia skóry, oczu i dróg oddechowych. Długotrwałe narażenie na ten składnik może prowadzić do uszkodzenia wątroby, nerek, układu nerwowego i kości. Dlatego też zaleca się spożywanie produktów zawierających E555 z umiarem i zgodnie z zaleceniami producenta lub lekarza. W przypadku pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skonsultować się z lekarzem.
E555 to sól potasowa kwasu polifosforowego, stosowana jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w przemyśle spożywczym.
Składnik E555, znany także jako fosforan trójsodowy lub trifosforan sodu, jest stosowany w produktach spożywczych jako regulator kwasowości oraz emulgator. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie stabilnego pH produktu oraz zapobieganie oddzielaniu się składników, które zwykle nie mieszają się ze sobą, takich jak tłuszcze i woda. Dzięki temu składnikowi produkty spożywcze zachowują odpowiednią konsystencję i teksturę, co jest szczególnie ważne w przypadku wyrobów cukierniczych i lodów. Składnik E555 jest bezpieczny dla zdrowia, o ile spożywa się go w umiarkowanych ilościach zgodnie z zaleceniami producenta.