Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
E554 to sól wapniowa kwasu krzemowego, która jest stosowana jako substancja przeciwzbrylająca w różnych produktach spożywczych. Przy spożyciu w normalnych ilościach nie stwarza ona żadnego zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednakże, stosowanie E554 w nadmiernych ilościach może prowadzić do powstania kamieni nerkowych oraz zaburzeń wchłaniania innych minerałów, takich jak magnez czy cynk. Dlatego ważne jest, aby stosować E554 z umiarem i zgodnie z zaleceniami producenta. W przypadku pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu produktu zawierającego E554, należy skonsultować się z lekarzem.
E554 to sól wapniowa kwasu krzemowego, która jest stosowana jako środek przeciwzbrylający w przemyśle spożywczym.
Składnik E554, czyli krzemionka (dawniej dwutlenek krzemu), jest stosowany w produktach spożywczych jako substancja przeciwzbrylająca. Jego funkcją jest zapobieganie sklejaniu się sypkich produktów spożywczych, takich jak cukier, sól, przyprawy, proszki kakaowe, czy mąka. W składnik E554 można się również natknąć w tabletkach witaminowych i kosmetykach jako substancję wypełniającą.