Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
E503 to cytryniany amonu, które są stosowane jako regulator kwasowości, substancja spulchniająca i utrwalacz w żywności. Zgodnie z obecną wiedzą, spożycie cytrynianów amonu (E503) w ilościach stosowanych w żywności nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednakże, ich nadmierne spożycie może prowadzić do niekorzystnych skutków zdrowotnych, takich jak problemy z układem trawiennym, bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka. Osoby z chorobami nerek lub wątroby powinny unikać spożywania dużych ilości cytrynianów amonu. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu żywności zawierającej E503, należy skonsultować się z lekarzem.
E503 to węglan amonu, stosowany jako regulator kwasowości i substancja spulchniająca w przemyśle spożywczym.
Funkcją składnika E503 (tlenek magnezu) w produktach spożywczych jest pełnienie roli substancji przeciwzbrylającej, czyli zapobieganie sklejaniu się produktów i utrzymywanie ich struktury. Tlenek magnezu jest stosowany między innymi w produktach piekarniczych, jako dodatek do mąki lub proszków do pieczenia, aby zapobiec tworzeniu się grudek i ułatwić mieszanie.