Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
E501, czyli węglany potasu, to substancja chemiczna stosowana jako regulator kwasowości oraz substancja wypeniająca w przemyśle spożywczym. W zasadzie, E501 jest bezpieczny dla zdrowia człowieka i nie powoduje szkód, jeśli spożywa się go w umiarkowanych ilościach. Jednakże, spożycie nadmiernych ilości może prowadzić do niektórych skutków ubocznych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i nudności. Dlatego też, zawsze warto spożywać substancje chemiczne z umiarem i zgodnie z instrukcjami producenta, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia.
E501 to sól potasowa kwasu węglowego, stosowana jako regulator kwasowości i substancja wypeniająca w przemyśle spożywczym.
Funkcją składnika E501, czyli węglanu sodu, w produktach spożywczych jest regulacja pH i stabilizacja kwasowości. Stosuje się go między innymi w napojach gazowanych, wyrobach cukierniczych oraz wafelkach.