Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
Potencjalne działanie niepożądane składnika E481 na ludzi może być związane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
E481 to emulgator stosowany w przemyśle spożywczym, który może być pozyskiwany z roślin lub zwierząt, a jego bezpieczeństwo dla zdrowia człowieka jest badane i regulowane przez odpowiednie agencje.
Składnik E481, czyli stearyniany poliglicerolu, pełni funkcję emulgatora w żywności. Dzięki niemu możliwe jest połączenie dwóch nierozpuszczalnych w wodzie składników, takich jak tłuszcz i woda, co pozwala na uzyskanie jednolitej konsystencji produktu spożywczego. E481 jest stosowany między innymi w produkcji pieczywa, margaryny, słodyczy, wyrobów cukierniczych oraz sosów.