e481

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Potencjalne działanie niepożądane składnika E481 na ludzi może być związane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.

Informacje o składniku

E481 to emulgator stosowany w przemyśle spożywczym, który może być pozyskiwany z roślin lub zwierząt, a jego bezpieczeństwo dla zdrowia człowieka jest badane i regulowane przez odpowiednie agencje.

Funkcja

Składnik E481, czyli stearyniany poliglicerolu, pełni funkcję emulgatora w żywności. Dzięki niemu możliwe jest połączenie dwóch nierozpuszczalnych w wodzie składników, takich jak tłuszcz i woda, co pozwala na uzyskanie jednolitej konsystencji produktu spożywczego. E481 jest stosowany między innymi w produkcji pieczywa, margaryny, słodyczy, wyrobów cukierniczych oraz sosów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik