e475

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Potencjalne działanie niepożądane składnika E475 na ludzi to zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi.

Informacje o składniku

Składnik E475, znany również jako mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, jest używany jako emulgator w przemyśle spożywczym, pomagając w stabilizacji i wzmocnieniu tekstury żywności takiej jak margaryna, masło orzechowe, czy sosy.

Funkcja

Składnik E475, czyli sole stearylo-2-laktylu (SLS), działają jako emulgator, stabilizator, zagęstnik oraz regulator kwasowości. W żywności może być stosowany do poprawy konsystencji, jako dodatek smaku oraz do zapobiegania rozwarstwianiu się składników. Jest uważany za bezpieczny dla spożycia w ilościach zalecanych przez producentów żywności i organy regulacyjne.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik