e472e

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Potencjalne działanie niepożądane składnika E472e na ludzi to alergia lub reakcje skórne

Informacje o składniku

E472e, znany również jako mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, który pełni funkcję emulgatora, poprawiając teksturę i trwałość produktów spożywczych, w tym pieczywa, słodyczy i margaryny.

Funkcja

Składnik E472e, zwany także estryfikowanym mono- i diglicerydem kwasów tłuszczowych, ma wiele funkcji w żywności. W kontekście żywienia, E472e służy głównie jako emulgator, który pomaga w łączeniu składników o różnej polarności, takich jak woda i tłuszcz. Emulgator ten może również wpływać na konsystencję i teksturę produktów spożywczych, zapobiegać rozwarstwianiu się i stabilizować pianę. E472e może być stosowany w różnych produktach, takich jak margaryny, pieczywo, lody, mleko w proszku i sosy.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik