Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Potencjalnym działaniem niepożądanym składnika E466 na ludzi może być biegunka
E466, znany również jako guma karboksymetylocelulozowa, jest bezpiecznym i popularnym składnikiem stosowanym w przemyśle spożywczym do zagęszczania, emulgowania i stabilizowania żywności.
Składnik E466, czyli metyloceluloza, jest dodawany do żywności jako substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgująca. W przemyśle spożywczym stosuje się go często jako zamiennik tłuszczu, gdyż jest on niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu. Metyloceluloza nie jest trawiona przez organizm i przechodzi przez układ pokarmowy bez ulegania przemianom metabolicznym, co czyni ją bezpieczną dla zdrowia.