Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
Potencjalnym działaniem niepożądanym składnika E464 i E471 na ludzi może być wystąpienie zaburzeń trawienia.
E464 (hydroksypropylometyloceluloza) jest stosowana w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający, a E471 (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych) jest emulgatorem, który umożliwia mieszanie składników nie mieszając się z nimi.
Składnik E464, czyli hydroksypropyloceluloza, jest używany w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający, emulgator oraz stabilizator. W diecie człowieka pełni rolę błonnika pokarmowego, który wpływa na trawienie i wydalanie substancji. Składnik E471, czyli mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, jest stosowany jako emulgator i zagęstnik. W diecie człowieka jest traktowany jako źródło energii oraz pomoc w wchłanianiu niektórych składników odżywczych.