E464 i E471

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Potencjalnym działaniem niepożądanym składnika E464 i E471 na ludzi może być wystąpienie zaburzeń trawienia.

Informacje o składniku

E464 (hydroksypropylometyloceluloza) jest stosowana w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający, a E471 (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych) jest emulgatorem, który umożliwia mieszanie składników nie mieszając się z nimi.

Funkcja

Składnik E464, czyli hydroksypropyloceluloza, jest używany w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający, emulgator oraz stabilizator. W diecie człowieka pełni rolę błonnika pokarmowego, który wpływa na trawienie i wydalanie substancji. Składnik E471, czyli mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, jest stosowany jako emulgator i zagęstnik. W diecie człowieka jest traktowany jako źródło energii oraz pomoc w wchłanianiu niektórych składników odżywczych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik