Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
E464 to rodzaj skrobi modyfikowanej, która jest stosowana jako zagęstnik, stabilizator i emulgator w przemyśle spożywczym. Zgodnie z badań i opiniami ekspertów, spożycie E464 w zalecanych ilościach nie jest szkodliwe dla zdrowia człowieka. Jednakże, spożycie dużej ilości E464 może powodować zaburzenia trawienia, takie jak biegunka, wzdęcia i nudności. Długotrwałe spożywanie dużej ilości skrobi modyfikowanej może też prowadzić do otyłości i innych chorób związanych z dietą. Dlatego ważne jest, aby spożywać E464 w umiarkowanych ilościach i w ramach zrównoważonej diety, która obejmuje różnorodne produkty spożywcze. Osoby z alergią lub nietolerancją skrobi powinny zawsze sprawdzać skład produktów spożywczych, aby uniknąć spożycia E464.
E464 to substancja zagęszczająca pochodzenia roślinnego, znana również jako hydroksypropylometyloceluloza.
Składnik E464, znany również jako hydroksypropylometyloceluloza (HPMC), jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca, emulgująca i stabilizująca. Jest często stosowany w produktach takich jak sosy, galaretki, musy, napoje, słodycze i lody. HPMC zapewnia lepszą konsystencję i teksturę produktów spożywczych oraz poprawia ich trwałość i stabilność. Jest także wystarczająco bezpieczny do spożycia przez ludzi i jest często stosowany jako alternatywa dla składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak żelatyna.