Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
E452i to fosforan dikalcu, który jest stosowany jako substancja przeciwzbrylająca w różnych produktach spożywczych. Jednakże, spożycie nadmiernych ilości fosforanu dikalcu może prowadzić do pewnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Może to prowadzić do zaburzeń równowagi wapniowo-fosforanowej w organizmie, co wpływa na zdrowie kości i zębów. Nadmiar fosforanu dikalcu może również wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie nerek, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób z już istniejącymi problemami z nerkami. Ponadto, nadmierne spożycie fosforanu dikalcu może powodować problemy z układem pokarmowym, takie jak biegunka, nudności i wymioty. Dlatego ważne jest, aby spożywać fosforan dikalcu z umiarem i zgodnie z zaleceniami producenta.
E452i to substancja dodawana do żywności jako regulator kwasowości i stabilizator
Składnik E452i, czyli polifosforan sodu, jest stosowany jako substancja wiążąca w przetworach mięsnych oraz jako środek stabilizujący w produktach mlecznych i napojach.