Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika E442 na ludzi może być wystąpienie reakcji alergicznych
E442 jest emulgatorem, który jest używany w przemyśle spożywczym do stabilizowania produktów, takich jak majonez, margaryna i sosy, oraz jest pochodzenia roślinnego.
Składnik E442, czyli fosfolipidy, pełnią w żywieniu kilka funkcji. Po pierwsze, biorą udział w budowie błon komórkowych, co jest szczególnie istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto, fosfolipidy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla zdrowia człowieka. Odpowiadają również za transport lipidów w organizmie oraz są składnikiem surfaktantu płucnego, który zapobiega zapadaniu się pęcherzyków płucnych podczas wydechu.