E442

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika E442 na ludzi może być wystąpienie reakcji alergicznych

Informacje o składniku

E442 jest emulgatorem, który jest używany w przemyśle spożywczym do stabilizowania produktów, takich jak majonez, margaryna i sosy, oraz jest pochodzenia roślinnego.

Funkcja

Składnik E442, czyli fosfolipidy, pełnią w żywieniu kilka funkcji. Po pierwsze, biorą udział w budowie błon komórkowych, co jest szczególnie istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto, fosfolipidy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla zdrowia człowieka. Odpowiadają również za transport lipidów w organizmie oraz są składnikiem surfaktantu płucnego, który zapobiega zapadaniu się pęcherzyków płucnych podczas wydechu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik