Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Potencjalne działanie niepożądane składnika E440 (pektyny) na ludzi to możliwość wywołania reakcji alergicznych u osób uczulonych.
E440 to emulgator spożywczy, który jest wytwarzany z glicerolu i kwasów tłuszczowych, często stosowany w przemyśle spożywczym jako stabilizator i zagęstnik.
Składnik E440, czyli pektyna, pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą w przetworach spożywczych. Jest często stosowana w przemyśle spożywczym do produkcji galaretek, dżemów, musów, soków, napojów, lodów, majonezu i wielu innych produktów, aby poprawić ich konsystencję i trwałość. Pektyna jest również używana jako błonnik w diecie, ponieważ ma pozytywny wpływ na trawienie i regulację poziomu cholesterolu we krwi.