E440

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Potencjalne działanie niepożądane składnika E440 (pektyny) na ludzi to możliwość wywołania reakcji alergicznych u osób uczulonych.

Informacje o składniku

E440 to emulgator spożywczy, który jest wytwarzany z glicerolu i kwasów tłuszczowych, często stosowany w przemyśle spożywczym jako stabilizator i zagęstnik.

Funkcja

Składnik E440, czyli pektyna, pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą w przetworach spożywczych. Jest często stosowana w przemyśle spożywczym do produkcji galaretek, dżemów, musów, soków, napojów, lodów, majonezu i wielu innych produktów, aby poprawić ich konsystencję i trwałość. Pektyna jest również używana jako błonnik w diecie, ponieważ ma pozytywny wpływ na trawienie i regulację poziomu cholesterolu we krwi.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik