Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
E422, czyli glicerol, to jedna z substancji dodawanych do żywności w celu poprawienia jej właściwości sensorycznych i trwałości. Ze względu na swoją niską toksyczność, nie są znane poważne zagrożenia dla zdrowia człowieka po spożyciu E422. Jednakże, spożycie zbyt dużej ilości glicerolu może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak biegunka i nudności. Osoby zmagające się z cukrzycą powinny również unikać dużej ilości E422, ponieważ może on wpłynąć na poziom cukru we krwi. W każdym przypadku, zaleca się spożywanie E422 w umiarkowanych ilościach i zgodnie z wytycznymi producenta.
E422 to składnik spożywczy, którym jest glicerol, stosowany jako substancja słodząca i utrzymująca wilgoć w produktach spożywczych.
Składnik E422, czyli glicerol, jest stosowany w produktach spożywczych jako substancja słodząca, emulgator, zagęszczacz, nośnik aromatów oraz substancja przeciwzbrylająca. Może być również wykorzystywany jako dodatek do produktów cukierniczych i słodyczy.