Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Może powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych na kwas alginowy, takie jak wysypka skórna, świąd, obrzęk języka, warg, twarzy lub gardła, trudności w oddychaniu i zawroty głowy.
E410 to substancja żelująca, która często używana jest w przemyśle spożywczym jako zagęstnik i stabilizator.
Składnik E410, czyli guma karobowa, jest stosowany w przemyśle spożywczym jako zagęstnik, emulgator oraz stabilizator. W żywieniu funkcja E410 polega na poprawie konsystencji produktów spożywczych, takich jak desery, sosy, napoje czy wyroby cukiernicze. Ponadto, guma karobowa może również pełnić rolę substytutu tłuszczu lub mąki w niektórych produktach.