Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Potencjalne działanie niepożądane składnika E404 na ludzi to alergia lub problemy z trawieniem
E404, inaczej alginian sodu, jest naturalnym składnikiem występującym w brązowcach, morszczynach i glonach, wykorzystywanym w przemyśle spożywczym jako zagęstnik, stabilizator i emulgator w produktach takich jak cukierki, napoje i lody.
Składnik E404, czyli alginiany, są często stosowane w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca, emulgująca i stabilizująca. W żywieniu, alginiany pomagają poprawić konsystencję produktów, takich jak lody, galaretki, napoje, a także wydłużają trwałość żywności. Oprócz tego, alginiany są w pełni bezpieczne do spożycia i nie mają wpływu na wartość odżywczą żywności.