e404

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Potencjalne działanie niepożądane składnika E404 na ludzi to alergia lub problemy z trawieniem

Informacje o składniku

E404, inaczej alginian sodu, jest naturalnym składnikiem występującym w brązowcach, morszczynach i glonach, wykorzystywanym w przemyśle spożywczym jako zagęstnik, stabilizator i emulgator w produktach takich jak cukierki, napoje i lody.

Funkcja

Składnik E404, czyli alginiany, są często stosowane w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca, emulgująca i stabilizująca. W żywieniu, alginiany pomagają poprawić konsystencję produktów, takich jak lody, galaretki, napoje, a także wydłużają trwałość żywności. Oprócz tego, alginiany są w pełni bezpieczne do spożycia i nie mają wpływu na wartość odżywczą żywności.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik