Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
E339 to kod dodatku do żywności, który oznacza fosforany potasu. Fosforany potasu to powszechnie stosowany składnik w przemyśle spożywczym, który pełni wiele ról, w tym wzmocnienie smaku i zapobieganie utracie wilgoci. Jednak spożywanie produktów zawierających fosforany potasu w nadmiernych ilościach może prowadzić do potencjalnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Nadmiar fosforanów potasu w diecie może prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej w organizmie, co może powodować problemy z nerkami i układem sercowo-naczyniowym. Ponadto, nadmiar fosforanów potasu może prowadzić do zmniejszenia wchłaniania wapnia przez organizm, co z kolei może prowadzić do osłabienia kości i osteoporozy. Ważne jest, aby spożywać produkty zawierające fosforany potasu w umiarkowanych ilościach i zróżnicowanej diecie, aby uniknąć negatywnych skutków dla zdrowia. Osoby cierpiące na zaburzenia nerek lub układu sercowo-naczyniowego powinny skonsultować się ze swoim lekarzem przed spożyciem produktów zawierających fosforany potasu.
E339 to sól fosforanowo-wapniowa, stosowana jako regulator kwasowości w wielu produktach spożywczych, takich jak napoje gazowane, sery i mięsa.
Składnik E339, czyli fosforany trójwapniowe, są stosowane jako regulator kwasowości w przetworzonej żywności. Mają także właściwości zagęszczające i antyutleniające.