Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
E327, znany również jako cytryniany wapnia, to substancja chemiczna używana jako środek konserwujący i regulujący kwasowość w wielu produktach spożywczych, w tym w napojach, przetworach mięsnych i nabiałowych. Chociaż cytrynian wapnia jest uważany za bezpieczny składnik, spożycie go w nadmiernych ilościach może prowadzić do niektórych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Wysokie spożycie cytrynianów może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, takich jak zwiększenie stężenia jonów wapniowych we krwi. Może to prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak kamica nerkowa. Niektórzy ludzie mogą być bardziej wrażliwi na cytryniany wapnia niż inni, szczególnie osoby z zaburzeniami nerek lub niedoborem witaminy D. Dlatego należy zachować umiar w spożyciu produktów zawierających E327 i wybierać produkty spożywcze z niską zawartością tej substancji, jeśli jest to dla nas ważne.
E327 to wodorowinian wapnia, naturalny regulator kwasowości i konserwant stosowany w przemyśle spożywczym.
Składnik oznaczony jako E327 to wodorofosforan dwuwapniowy, znany również jako fosforan dwuwapniowy. Jego funkcją w żywności jest pełnienie roli substancji żelującej, stabilizatora oraz regulatora pH. Może być stosowany w produktach mlecznych, napojach, cukierkach, wyrobach mięsnych oraz przetworach rybnych.