Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
E326 to nazwa chemiczna dla L-lizyny, aminokwasu występującego naturalnie w białkach. Dlatego też, spożycie E326 nie jest uważane za zagrożenie dla zdrowia człowieka. W rzeczywistości, L-lizyna jest uważana za bezpieczną dla spożycia przez organizm i jest często dodawana do różnych produktów spożywczych, w tym napojów i suplementów diety, aby uzupełnić poziom tego aminokwasu w organizmie. Jednak tak jak w przypadku każdej substancji, nie zaleca się spożywania jej w nadmiernych ilościach.
E326 to regulator kwasowości i przeciwutleniacz stosowany w przemyśle spożywczym
Składnik E326 to laktonian etylu, którego funkcją w żywności jest działać jako regulator kwasowości. Jest to substancja chemiczna, która zmniejsza kwasowość w produktach spożywczych, takich jak napoje gazowane i przetwory owocowe. Laktonian etylu jest również stosowany jako substancja zapachowa w niektórych produktach spożywczych.