Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
E325 to nazwa chemiczna kwasu askorbinowego, który jest źródłem witaminy C. Jest to bezpieczny i powszechnie stosowany dodatek do żywności. Jednakże, spożycie w nadmiernych ilościach może powodować niektóre skutki uboczne, takie jak biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha i zaburzenia trawienia. Osoby zmagające się z kamieniami nerkowymi lub chorobami nerek powinny unikać spożywania zbyt dużej ilości kwasu askorbinowego. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem.
E325 to syntetyczny chelatujący środek spożywczy, który jest stosowany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz.
Funkcją składnika E325 (laktoza) w produktach spożywczych jest pełnienie roli substancji słodzącej oraz dosładzanie smaku w produktach spożywczych. Laktoza jest również stosowana jako wypełniacz w niektórych produktach spożywczych, takich jak tabletki do ssania lub w niektórych suplementach diety.