Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
E262, czyli octan sodu, to konserwant spożywczy, który jest stosowany do przedłużania trwałości żywności. Jednak, jak każdy składnik chemiczny, może on stanowić pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka w nadmiernych ilościach. Spożywanie dużej ilości octanu sodu może prowadzić do podrażnienia żołądka i jelit, co objawia się bólami brzucha, nudnościami oraz wymiotami. W skrajnych przypadkach może dojść do uszkodzenia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Wysokie dawki octanu sodu mogą również wpływać na układ nerwowy, powodując objawy takie jak bóle głowy, zawroty głowy oraz zaburzenia równowagi. Ponadto, osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny unikać spożywania nadmiernych ilości octanu sodu, ponieważ może on zwiększać ciśnienie krwi. W związku z powyższym, zaleca się spożywanie produktów spożywczych zawierających E262 w umiarkowanych ilościach i zgodnie z zaleceniami producenta. Osoby z nietolerancją octanu sodu powinny unikać spożywania produktów zawierających ten składnik.
E262 to sól disodowa kwasu octowego, stosowana jako konserwant w przetworach mięsnych, nabiałowych i piekarniczych.
Składnik E262, czyli octan sodu, pełni w żywności funkcję konserwującą, zapobiegając rozwijaniu się niepożądanych mikroorganizmów i przedłużając trwałość produktu.