Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
E1442, znane również jako skrobia hydroksylowana, jest bezpiecznym dodatkiem do żywności, który jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Jednakże, jak w przypadku każdego składnika żywnościowego, mogą wystąpić niepożądane skutki spożycia w nadmiernych ilościach. Spożycie nadmiernej ilości skrobi hydroksylowanej może prowadzić do niestrawności, wzdęć, bólu brzucha, biegunki lub zaparcia. Dlatego zaleca się spożywanie skrobi hydroksylowanej w umiarkowanych ilościach, zgodnie z zaleceniami producenta i wytycznymi dietetyka.
E1442 to skrobia modyfikowana, stosowana jako zagęstnik i stabilizator w przemyśle spożywczym
Składnik oznaczony symbolem E1442 to skrobia modyfikowana, która jest stosowana jako zagęszczacz, emulgator oraz stabilizator w przemyśle spożywczym. W żywności pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji, tekstury oraz lepkości.