Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Barwniki
niewskazany
E133, znany również jako niebieski brylantowy FCF, jest barwnikiem spożywczym stosowanym do nadawania niebieskiego lub zielonego koloru żywnościom i napojom. W niskich dawkach uważa się, że E133 jest bezpieczny dla zdrowia człowieka. Jednakże, spożycie dużej ilości E133 może prowadzić do pewnych zagrożeń dla zdrowia, w tym: 1. Reakcje alergiczne: Niektórzy ludzie mogą być uczuleni na E133 i doświadczać reakcji alergicznych, takich jak wysypka, swędzenie skóry, trudności w oddychaniu, obrzęk twarzy, ust i gardła. 2. Problemy z trawieniem: Spożycie dużych ilości barwnika E133 może prowadzić do problemów z trawieniem, takich jak biegunka, nudności, wymioty i bóle brzucha. 3. Problemy z zachowaniem uwagi i hiperaktywność: Niektóre badania sugerują, że duże ilości barwnika E133 mogą wpływać na zachowanie dzieci i powodować hiperaktywność oraz problemy z koncentracją. 4. Wpływ na funkcjonowanie nerek: Spożycie dużych ilości barwnika E133 może prowadzić do uszkodzenia nerek u niektórych osób. W celu uniknięcia tych zagrożeń, zaleca się spożywanie barwnika E133 w umiarkowanych ilościach i zgodnie z zaleceniami producenta. Osoby mające problemy z alergią lub nietolerancją barwników spożywczych powinny unikać produktów zawierających E133.
E133 to barwnik spożywczy, który nadaje niebieski kolor żywnościom
Składnik E133, czyli błękit patentowy V, jest barwnikiem spożywczym, który nadaje niebieski kolor żywności. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym do barwienia napojów, wody mineralnej, słodyczy, wyrobów cukierniczych, przekąsek, produktów mlecznych oraz wędlin.