Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Barwniki
niewskazany
E104, czyli chinolina, może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia w nadmiernych ilościach. Objawy niepożądane związane z nadmiernym spożyciem chinoliny to m.in. bóle brzucha, wymioty, nudności, zawroty głowy, a także reakcje alergiczne. Nie ma jednak dowodów na to, że normalne spożycie E104 w produktach spożywczych stanowi jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. W Unii Europejskiej dopuszczalna dzienna dawka E104 została ustanowiona na poziomie 0-5 mg/kg masy ciała, co oznacza, że spożycie tego barwnika w normalnej ilości jest bezpieczne dla zdrowia człowieka.
E104 to sztuczny barwnik spożywczy, który jest w kolorze żółtym i może być stosowany w żywności
Składnik E104, czyli chinolina, stosowany jest głównie w przemyśle spożywczym jako barwnik do nadawania produktom spożywczym koloru żółtego lub pomarańczowego.