Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Dynia suszona nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia człowieka, jeśli jest spożywana w umiarkowanych ilościach. Jednakże, konsumpcja dużych ilości może prowadzić do problemów jelitowych, takich jak biegunka, wzdęcia i bóle brzucha, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Osoby z nietolerancją fruktozy powinny unikać dużej ilości dyni suszonej, ponieważ może to prowadzić do nieprzyjemnych objawów jelitowych. Ponadto, osoby z alergią na orzechy powinny unikać dyni suszonej, ponieważ często jest ona suszona w pobliżu orzechów, co może prowadzić do zanieczyszczenia krzyżowego.
Dynia suszona to bogate źródło błonnika, witaminy A i potasu, a także zawiera przeciwutleniacze
Składnik dynia suszona jest często wykorzystywany w produktach spożywczych jako naturalny konserwant, a także ze względu na swoje właściwości smakowe i odżywcze. Dynia suszona może również poprawić teksturę i konsystencję produktów spożywczych, takich jak ciasta, pieczywo i płatki śniadaniowe. Ponadto, dynia suszona jest bogata w składniki odżywcze, takie jak błonnik, witamina A i potas.