drożdże piekarskie

KATEGORIA | Białko roślinne

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi, drożdży piekarskich, to wystąpienie reakcji alergicznej.

Informacje o składniku

Drożdże piekarskie to niezbędny składnik do wypieku chleba, bułek i innych pieczyw

Funkcja

Składnik drożdży piekarskich, czyli drożdże Saccharomyces cerevisiae, odgrywa kluczową rolę w procesie wypieku chleba. Ich główną funkcją jest fermentacja cukrów, która umożliwia wytworzenie dwutlenku węgla i alkoholu. W wyniku tego procesu ciasto wyrasta i staje się lżejsze, a chleb uzyskuje charakterystyczną, puszystą konsystencję. Dodatkowo, drożdże piekarskie są bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, fosfor i magnez.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik