Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Spożycie drożdży może być potencjalnie szkodliwe dla zdrowia człowieka w przypadku nadmiernego spożycia. Zawierają one wysokie ilości puryn, których nadmiar może przyczynić się do wystąpienia dny moczanowej. Ponadto, drożdże zawierają histaminę, która może powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych. Spożycie dużych ilości drożdży może również prowadzić do zaburzeń trawienia, wzdęć i biegunek. Dlatego zaleca się umiarkowane spożycie drożdży i unikanie ich w przypadku występowania alergii lub nietolerancji pokarmowej.
Mikroorganizmy wykorzystywane do fermentacji w produkcji pieczywa, piwa lub jako dodatek do potraw.
Wzmacniacz smaku, wytwarzanie CO2