difosforany i trifosforany

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Może powodować podrażnienie skóry, oczu i dróg oddechowych oraz zaburzenia trawienia

Informacje o składniku

Difosforany i trifosforany są powszechnie stosowanymi składnikami spożywczymi o działaniu przeciwutleniającym, stosowanymi m.in. do utrzymywania świeżości żywności.

Funkcja

Składnikiem pokarmowym, który pełni ważną funkcję w diecie człowieka, są difosforany i trifosforany. Oba związki są źródłem fosforu, który jest niezbędny do wielu procesów życiowych. Fosfor jest niezbędny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Difosforany i trifosforany pomagają utrzymać odpowiedni poziom pH w organizmie oraz biorą udział w procesach metabolicznych, takich jak produkcja energii w komórkach.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik