difosforany

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane difosforanów na ludzi to podrażnienie skóry, oczu i dróg oddechowych

Informacje o składniku

Difosforany są stosowane jako dodatki do żywności w celu poprawy smaku i zapobieganiu utracie wilgoci, ale ich nadmierne spożycie może prowadzić do szkodliwych skutków zdrowotnych, takich jak problemy z nerkami, choroby serca i nadciśnienie.

Funkcja

Difosforany pełnią funkcję źródła fosforu w diecie człowieka oraz innych zwierząt. Fosfor jest kluczowym składnikiem mineralnym, niezbędnym do wielu procesów metabolicznych, takich jak produkcja energii, budowa i naprawa tkanki kostnej, a także synteza kwasów nukleinowych (DNA i RNA). Difosforany są powszechnie stosowane jako dodatek do żywności w celu wzbogacenia jej w fosfor oraz poprawy jej trwałości.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik