Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Możliwe działanie niepożądane difosforanów na ludzi to podrażnienie skóry, oczu i dróg oddechowych
Difosforany są stosowane jako dodatki do żywności w celu poprawy smaku i zapobieganiu utracie wilgoci, ale ich nadmierne spożycie może prowadzić do szkodliwych skutków zdrowotnych, takich jak problemy z nerkami, choroby serca i nadciśnienie.
Difosforany pełnią funkcję źródła fosforu w diecie człowieka oraz innych zwierząt. Fosfor jest kluczowym składnikiem mineralnym, niezbędnym do wielu procesów metabolicznych, takich jak produkcja energii, budowa i naprawa tkanki kostnej, a także synteza kwasów nukleinowych (DNA i RNA). Difosforany są powszechnie stosowane jako dodatek do żywności w celu wzbogacenia jej w fosfor oraz poprawy jej trwałości.