Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Herbaty
dobry składnik
Spożycie czystka Cistus incanus L. jest uważane za bezpieczne dla większości ludzi i nie wykazano poważnych skutków ubocznych. Jednakże, jak w przypadku każdej rośliny, istnieją pewne potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka, które mogą wynikać z jego spożycia. Należy pamiętać, że czystek jest rośliną, która może powodować reakcje alergiczne u osób, które są na nie uczulone. Osoby z alergią na rośliny z rodziny goździkowatych, takich jak goździki, goździk chiński, róże, a także rośliny z rodzaju Pelargonium, mogą być bardziej narażone na reakcje alergiczne po spożyciu czystka. Oprócz tego, spożycie dużych ilości czystka może prowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, takich jak biegunka, niestrawność, wymioty i bóle brzucha. Dlatego zaleca się spożywanie czystka w umiarkowanych ilościach. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny być ostrożne w stosowaniu czystka, ponieważ roślina ta może wpływać na krzepliwość krwi. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem czystka, ponieważ roślina ta może wpływać na układ immunologiczny. Podsumowując, spożycie czystka Cistus incanus L. jest uważane za bezpieczne dla większości zdrowych ludzi, ale osoby z alergią na rośliny z rodziny goździkowatych, jak również osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i osoby z chorobami autoimmunologicznymi powinny być ostrożne przy jego stosowaniu.
Cistus incanus L. to roślina, z której pozyskuje się czystek, składnik spożywczy o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Nie jest dopuszczalne przyznawanie składnikom odżywczym lub substansom działania fizjologicznego właściwości leczniczych w produktach spożywczych. W związku z tym, nie można przypisywać funkcji leczniczych składnikowi czystek (Cistus incanus L.) w produktach spożywczych. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, składniki dodawane do żywności muszą mieć jedynie funkcję technologiczną lub sensoryczną, a ich stosowanie musi być bezpieczne dla zdrowia konsumentów.