Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
niewskazany
Spożycie częściowo utwardzonego tłuszczu palmowego może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u ludzi.
Częściowo utwardzony tłuszcz palmowy jest składnikiem spożywczym stosowanym w wielu produktach spożywczych.
Składnik częściowo utwardzonego tłuszczu palmowego pełni funkcję dostarczania energii organizmowi oraz stanowi źródło kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych, które są wchłaniane przez organizm wraz z innymi składnikami pokarmowymi. Ponadto, częściowo utwardzony tłuszcz palmowy może wpłynąć na zwiększenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.