częściowo utwardzony tłuszcz palmowy

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

niewskazany

Uwaga

Spożycie częściowo utwardzonego tłuszczu palmowego może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u ludzi.

Informacje o składniku

Częściowo utwardzony tłuszcz palmowy jest składnikiem spożywczym stosowanym w wielu produktach spożywczych.

Funkcja

Składnik częściowo utwardzonego tłuszczu palmowego pełni funkcję dostarczania energii organizmowi oraz stanowi źródło kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych, które są wchłaniane przez organizm wraz z innymi składnikami pokarmowymi. Ponadto, częściowo utwardzony tłuszcz palmowy może wpłynąć na zwiększenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik