Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
niewskazany
Potencjalne działanie niepożądane składnika na ludzi częściowo utwardzonego oleju palmowego to zwiększone ryzyko chorób serca.
Częściowo utwardzony olej palmowy jest często stosowany w przemyśle spożywczym jako tani zamiennik masła i margaryny, jednakże jego spożycie może prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi oraz negatywnie wpływać na środowisko naturalne z powodu zniszczenia lasów deszczowych w celu pozyskania palm.
Składnik częściowo utwardzonego oleju palmowego pełni funkcję przede wszystkim jako substytut tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, których spożycie może negatywnie wpływać na zdrowie człowieka. Częściowo utwardzony olej palmowy zawiera większą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych niż olej palmowy, co wpływa na jego trwałość i stabilność termiczną. Jest on wykorzystywany w produkcji żywności, jako składnik margaryn, kremów do ciast, wyrobów cukierniczych, czekolady i innych produktów spożywczych.