czekolada w proszku

KATEGORIA | Słodycze

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Spożycie dużej ilości czekolady w proszku może prowadzić do zatrucia teobrominą, co może skutkować drżeniem mięśni, nudnościami, biegunką, a nawet śmiercią.

Informacje o składniku

Czekolada w proszku jest produktem otrzymywanym z mielonych ziaren kakaowca, zawiera dużo antyoksydantów i polifenoli, ale jednocześnie jest wysokokaloryczna i zawiera dużą ilość cukru oraz tłuszczu.

Funkcja

Składnikami czekolady w proszku są m.in. kakao i cukier. Kakao zawiera wiele składników odżywczych, w tym białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk oraz teobrominę, która działa pobudzająco na układ nerwowy. Cukier dostarcza organizmowi energii w postaci sacharozę. Z jednej strony, spożycie zbyt dużej ilości cukru jest niezdrowe, jednak w umiarkowanych ilościach cukier jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W związku z tym, czekolada w proszku może stanowić źródło energii i składników odżywczych, jednak należy zachować umiar w jej spożyciu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik