Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Słodycze
uważaj na...
Spożycie czekolady może potencjalnie zwiększyć ryzyko wystąpienia otyłości i chorób związanych z nadmiernym spożyciem tłuszczów, takich jak choroby serca. Zawartość kakaowego tłuszczu roślinnego może również powodować problemy trawienne u niektórych osób, szczególnie gdy spożywają one większe ilości czekolady. Wysoka zawartość cukru w niektórych rodzajach czekolady może również powodować problemy zdrowotne, takie jak próchnica zębów i zaburzenia gospodarki cukrowej u osób z cukrzycą. Zatem spożywanie czekolady powinno odbywać się z umiarem, w ramach zrównoważonej i urozmaiconej diety.
Składnik spożywczy czekolada zawiera tłuszcz kakaowy oraz tłuszcze roślinne
Funkcją składnika czekolada tłuszcz kakaowy zawierającego tłuszcze roślinne w produktach spożywczych jest dodanie kremowej konsystencji, poprawa smaku oraz zapewnienie trwałości produktu. Tłuszcze roślinne, takie jak olej palmowy, dodawane są do czekolady, aby zwiększyć jej trwałość i umożliwić łatwiejsze formowanie. Jednakże, ze względu na negatywny wpływ na zdrowie, coraz więcej producentów szuka zamienników dla tłuszczów roślinnych.