Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
uważaj na...
Czekolada "gianduja" może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka, jeśli zostanie spożyta w nadmiernych ilościach. Składniki tej czekolady, takie jak cukier i tłuszcze, mogą przyczynić się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, czekolada "gianduja" może zawierać orzechy laskowe lub migdały, co może stanowić zagrożenie dla osób z alergią na te składniki. W przypadku spożycia dużej ilości czekolady "gianduja" może również wystąpić ryzyko otyłości i cukrzycy. Dlatego należy spożywać ją w umiarkowanych ilościach i zwracać uwagę na składniki, aby uniknąć szkodliwych skutków dla zdrowia.
Gianduja to włoski składnik spożywczy produkowany z prażonych orzechów laskowych i cukru, który jest często stosowany do produkcji czekolady.
Składnik czekolada „gianduja” pełni funkcję dodatku smakowego i aromatyzującego w produktach spożywczych, takich jak czekolady, ciasta, lody czy batony. Jest to połączenie kremowej masy orzechowej z czekoladą mleczną, zawierające dodatkowo cukier i masło. Gianduja nadaje produktom słodki smak oraz delikatną konsystencję, a także podnosi ich wartość sensoryczną.