czekolada biała

KATEGORIA | Słodycze

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Spożycie dużej ilości białej czekolady może prowadzić do biegunki i innych problemów żołądkowych

Informacje o składniku

Czekolada biała zawiera mniej kakao niż tradycyjna czekolada, ale jest bogatsza w cukier, tłuszcz mleczny i składniki aromatyzujące, co sprawia, że jest bardziej kaloryczna i mniej zdrowa.

Funkcja

Składnikami białej czekolady są m.in. tłuszcz kakaowy, cukier i mleko. Tłuszcz kakaowy w białej czekoladzie zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą wpływać na poziom cholesterolu we krwi. Cukier dostarcza organizmowi energii, ale spożywanie go w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak otyłość i cukrzyca. Mleko zawiera białko i wapń, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia kości. Jednakże, biała czekolada zazwyczaj zawiera dużo mniej mleka w porównaniu do mlecznej czekolady, co oznacza, że ilość białka i wapnia w niej zawarta jest również mniejsza.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik