Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Herbaty
dobry składnik
Czarna herbata cejlońska jest ogólnie uważana za bezpieczny napój i nie stwierdzono, aby jej spożycie powodowało poważne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednakże, jak z każdym innym produktem spożywczym, nadmierne spożycie może prowadzić do pewnych skutków ubocznych. Jednym z potencjalnych zagrożeń jest nadmierne spożycie kofeiny, która występuje w herbacie. Duże ilości kofeiny mogą powodować bezsenność, drżenie rąk, nerwowość i niestrawność. Dlatego osoby wrażliwe na kofeinę powinny spożywać herbatę z umiarem. Innym potencjalnym zagrożeniem jest dodatek cukru lub mleka do herbaty, co może zwiększyć ilość kalorii i cukru w diecie, co z kolei może prowadzić do otyłości i chorób związanych z nią. W skrócie, czarna herbata cejlońska jest bezpiecznym napojem spożywczym, ale jak z każdym innym produktem spożywczym, nadmierne spożycie może prowadzić do skutków ubocznych. Dlatego zawsze należy stosować umiar i nie przekraczać zalecanej ilości spożycia.
Czarna herbata cejlońska to rodzaj herbaty pochodzący z Sri Lanki, charakteryzujący się mocnym smakiem i aromatem.
Składnik czarna herbata cejlońska jest stosowany głównie jako aromatyzator w produktach spożywczych, takich jak napoje herbaciane, lody, ciasta i herbatniki. Może również być stosowany jako składnik w mieszankach przypraw, np. w curry. W niektórych krajach czarna herbata cejlońska jest również stosowana jako składnik w tradycyjnych potrawach, np. w Sri Lance w curry z ryżem.