Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Cytrynian trójwapniowy, znany również jako sól wapniowa kwasu cytrynowego, jest bezpiecznym składnikiem spożywczym, który jest powszechnie stosowany jako środek do regulacji kwasowości i jako dodatek do żywności. Jednak spożycie w dużych ilościach może prowadzić do niektórych potencjalnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Jednym z zagrożeń związanych ze spożywaniem cytrynianu trójwapniowego jest ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Cytrynian trójwapniowy jest odpowiedzialny za zwiększenie ilości wapnia w moczu, co z kolei zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych u osób podatnych na tę chorobę. Kolejnym zagrożeniem jest zaburzenie równowagi elektrolitowej organizmu. Spożycie zbyt dużej ilości cytrynianu trójwapniowego może prowadzić do zwiększenia stężenia wapnia i fosforu we krwi, co może prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej organizmu. W końcu, spożywanie dużych ilości cytrynianu trójwapniowego może prowadzić do zaburzeń trawienia. Niektórzy ludzie mogą doświadczać biegunki, nudności i wymiotów po spożyciu dużej ilości cytrynianu trójwapniowego. W związku z powyższymi zagrożeniami, zaleca się spożywanie cytrynianu trójwapniowego z umiarem i zgodnie z zaleceniami producenta lub lekarza. Osoby mające problemy z kamieniami nerkowymi, zaburzeniami elektrolitowymi lub innymi problemami zdrowotnymi powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem produktów zawierających ten składnik.
Cytrynian trójwapniowy to organiczny związek chemiczny, który jest stosowany jako regulator kwasowości i stabilizator w przemyśle spożywczym.
Funkcją składnika cytrynianu trójwapniowego w produktach spożywczych jest regulowanie kwasowości i zapobieganie synererezy (oddzielaniu się wody z produktu np. sera). Jest również stosowany jako dodatek w celu utwardzenia i stabilizacji produktów spożywczych.