Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
neutralny składnik
Cytrynian potasu jest związkiem, który stosowany jest w przemyśle spożywczym jako środek słodzący i konserwujący, a także w medycynie jako lek moczopędny i przeciwkamiczny. Jednakże, spożycie dużej ilości cytrynianu potasu może prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia człowieka. Przede wszystkim, nadmiar cytrynianu potasu może powodować zaburzenia równowagi elektrolitowej organizmu, co może prowadzić do zaburzeń pracy serca i nerek. Ponadto, może prowadzić do zwiększenia stężenia potasu we krwi, co może powodować zaburzenia rytmu serca i nawet zawał serca. Innymi potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia po spożyciu dużej ilości cytrynianu potasu są bóle brzucha, nudności, wymioty oraz biegunka. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z tych objawów po spożyciu cytrynianu potasu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. W sumie, choć cytrynian potasu jest stosowany dość powszechnie jako środek konserwujący i lek, jego nadmiar w diecie może prowadzić do poważnych zagrożeń dla zdrowia człowieka.
Cytrynian potasu jest organicznym związkiem chemicznym, który jest stosowany jako dodatek do żywności i suplement diety.
Cytrynian potasu jest stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości, substancja przeciwzbrylająca, konserwant oraz substancja słodząca. Jego funkcją jest utrzymanie optymalnego poziomu kwasowości w produktach spożywczych, zapobieganie sklejaniu się sypkich substancji oraz przedłużanie okresu przydatności do spożycia. Ponadto, cytrynian potasu jest również stosowany w napojach izotonicznych, gdzie działa jako elektrolit, pomagając w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu.