Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Cykoria prażona może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka, jeśli jest spożywana w nadmiernych ilościach. Nadmierna konsumpcja cykorii prażonej może prowadzić do problemów z układem pokarmowym, takich jak biegunka, wzdęcia i niestrawność. Ponadto, cykoria prażona może mieć negatywny wpływ na osoby z chorobami wątroby, ponieważ zawiera związki, które mogą pogarszać stan zdrowia wątroby. Osoby z cukrzycą również powinny być ostrożne w spożywaniu cykorii prażonej, ponieważ może ona zwiększać poziom cukru we krwi. W przypadku regularnego spożywania cykorii prażonej zaleca się konsultację z lekarzem w celu uniknięcia negatywnych skutków dla zdrowia.
Cykoria prażona to suszone i zmielone korzenie cykorii, które są używane jako zamiennik kawy lub dodatek do niej.
Składnik cykoria prażona jest stosowany głównie jako zamiennik kawy lub jako dodatek do kawy w produktach spożywczych. Funkcją tego składnika jest dodanie smaku, aromatu i barwy do produktów spożywczych, szczególnie w przypadku napojów kawowych. Dodatek cykorii prażonej może również wpłynąć na właściwości zdrowotne produktów spożywczych, takie jak zmniejszenie ilości kofeiny.