Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ryby i owoce morza
dobry składnik
Clupea harengus, zwana popularnie śledziem, jest rybą morską, którą ludzie spożywają na całym świecie. Jednak, jak w przypadku większości produktów spożywczych, spożycie dużych ilości śledzia może prowadzić do pewnych zagrożeń dla zdrowia. Spożywanie surowego lub niedogotowanego śledzia może prowadzić do zakażenia tasiemcem. Dlatego ważne jest, aby upewnić się, że ryba jest odpowiednio przygotowana przed jej spożyciem. Ponadto, śledzie są rybami drapieżnymi, co oznacza, że mogą zawierać wysokie poziomy rtęci i innych zanieczyszczeń środowiskowych. Dlatego osoby spożywające dużo ryb powinny ograniczyć spożycie śledzi do 2-3 porcji na tydzień. Mimo tych potencjalnych zagrożeń, śledzie zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i witamina D. Odpowiednie przygotowanie i umiarkowane spożycie śledzi może być korzystne dla zdrowia człowieka.
Clupea harengus to gatunek ryby z rodziny śledziowatych, popularny składnik spożywczy
Składnik Clupea harengus (inaczej śledź) jest wykorzystywany w różnych produktach spożywczych ze względu na swoje właściwości smakowe i odżywcze. Śledź jest bogatym źródłem kwasów omega-3, białka i witamin z grupy B. W produktach spożywczych, składnik ten może pełnić rolę surowca do produkcji oleju rybnego, konserw rybnych, solonych lub wędzonych śledzi, a także past rybnych czy sałatek.