cieciorka

KATEGORIA | Białko roślinne

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie zbyt dużej ilości ciecierzycy może powodować wzdęcia u ludzi

Informacje o składniku

Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witaminy B6 i kwasu foliowego oraz jest stosowana w kuchni jako składnik potraw wegetariańskich i wegańskich, takich jak falafele czy hummus.

Funkcja

Cieciorka jest cennym źródłem białka roślinnego, który jest ważnym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Białko zawarte w cieciorce jest pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Cieciorka jest również bogata w błonnik pokarmowy, który wpływa korzystnie na trawienie i zapobiega zaparciom. Oprócz tego, cieciorka dostarcza cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, fosfor, magnez, cynk i potas, oraz witaminy z grupy B.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik