chińska żaba jadalna (Hoplobatrachus rugulosus)

KATEGORIA | Mięso

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie chińskiej żaby jadalnej może spowodować uszkodzenie układu nerwowego u ludzi

Informacje o składniku

Chińska żaba jadalna jest bogatym źródłem białka i witamin, a także zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, jednak jej spożycie może wiązać się z ryzykiem zakażenia wirusem raniczki.

Funkcja

Chińska żaba jadalna (Hoplobatrachus rugulosus) jest bogatym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych. Zawiera ona również niskie ilości tłuszczów, co sprawia, że jest idealną alternatywą dla mięsa czerwonego. Jednym z ważniejszych składników odżywczych występujących w chińskiej żabie jadalnej jest kolagen. Kolagen jest białkiem strukturalnym, które stanowi podstawowy składnik tkanki łącznej organizmu. Spożywanie kolagenu może mieć korzystny wpływ na zdrowie skóry, kości oraz stawów. Ponadto, chińska żaba jadalna zawiera również wiele witamin z grupy B, które odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i produkcji energii w organizmie.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik