Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy
dobry składnik
Chili suszone może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia w dużych ilościach lub przez osoby z indywidualnymi nietolerancjami lub alergiami na ostre przyprawy. Spożywanie chili suszonych w dużych ilościach może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit, co może skutkować bólem brzucha, zgagą i niestrawnością. Ponadto, nadmierne spożycie ostrej papryki może prowadzić do napadów kaszlu i trudności w oddychaniu u osób z astmą lub innymi chorobami układu oddechowego. Osoby z nietolerancjami lub alergiami na ostre przyprawy powinny unikać spożywania chili suszonych, ponieważ mogą one wywołać reakcje alergiczne, takie jak wysypka, obrzęk języka czy trudności z oddychaniem. Dlatego, w celu uniknięcia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia, zaleca się spożywanie chili suszonych w umiarkowanych ilościach i ostrożność u osób z indywidualnymi nietolerancjami lub alergiami.
Chili suszone to ostra papryka, która jest suszona i stosowana jako przyprawa w wielu kuchniach na całym świecie.
Składnik chili suszone dodawany jest do produktów spożywczych w celu nadania im ostrzejszego smaku oraz zapachu. Chili zawiera związek chemiczny zwany kapsaicyną, który stymuluje receptory bólu w jamie ustnej, co powoduje odczucie ostrości. Ponadto, chili suszone może również wpływać na trawienie, poprawiając przyswajanie składników odżywczych z pożywienia.