Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie cebuli czerwonej w dużych ilościach może prowadzić do dolegliwości żołądkowych i wzdęć
Cebula czerwona jest źródłem błonnika, witaminy C i K, przeciwutleniaczy i substancji przeciwzapalnych, a jej regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów.
Cebula czerwona jest bogata w przeciwutleniacze, w tym kwercetynę, która pomaga w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Ponadto, zawiera błonnik pokarmowy, witaminę C, witaminę B6 oraz miedź, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składniki te mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, cukrzycy oraz niektórych rodzajów raka.